7 sposobów na udekorowanie kawy, które zaskoczą Twoich gości

7 sposobów na udekorowanie kawy, które zaskoczą Twoich gości

Codzienna filiżanka kawy wcale nie musi być nudna. Wystarczy, że wyczarujemy na niej niezwykłe dekoracje, które wspaniale ozdobią naszą kawę i swoim niepowtarzalnym wyglądem zaskoczą wszystkich gości.

Sposobów na dekorowanie kawy może być tyle, ile tylko pomysłów przyjdzie nam do głowy. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Warto jednak wesprzeć się kilkoma małymi wskazówkami, dzięki którym nasza kawowa dekoracja ma szansę być jedyna w swoim rodzaju. Oto niektóre z nich:

1. Bita śmietana

Dekorując filiżankę kawy bitą śmietaną, uzyskujemy nie tylko efektowny wygląd, ale również pyszny smak. Możemy uzupełnić nią cały wierzch szklanki czy też filiżanki, lub nałożyć ją w bardziej efektownej formie na przykład przy użyciu specjalnej szprycy do ozdabiania tortów. Z jej pomocą możemy wyczarować naprawdę wyjątkowe, przepyszne dekoracje.

2. Owoce

Wspaniałym uzupełnieniem kawy i dekoracji z bitej śmietany są owoce. Doskonale wydobywają smak kawy, a jednocześnie pięknie prezentują się na szczycie słodkiego obłoczku bitej śmietany. Owoce mogą być naprawdę dowolne – maliny, truskawki, owoce leśne, borówka amerykańska, wiśnie, ale również banany czy ananasy. Świetnie sprawdzą się również owoce z kompotu lub syropu.

3. Ciasteczka

Równie doskonale ze smakiem bitej śmietany i oczywiście z kawą, łączą się rozmaite ciasteczka, których możemy użyć do dekoracji ulubionej kawy. Mogą to być herbatniki, biszkopty lub inne ciasteczka, na które aktualnie mamy ochotę. Dodajemy je w całości, lub pokruszone w formie apetycznej, słodkiej posypki. Do kaw mrożonych podawanych w wysokich szklankach bardzo dobrze pasują rurki waflowe, używane do ozdabiania deserów lodowych.

4. Lody

Gałka pysznych lodów wspaniale komponuje się ze smakiem aromatycznej kawy i efektownie prezentuje. Możemy ich używać nie tylko do kaw podawanych na zimno. Sprawdzą się również w gorącej filiżance dowolnej kawy. Rozpływająca się zimna gałka lodów idealnie łączy się z gorącym napojem, potęgując doznania smakowe. Jeśli chodzi o smak lodów, jest to oczywiście indywidualny wybór.

5. Przyprawy

Do dekoracji kawy można użyć także przypraw takich jak cynamon, zarówno w postaci mielonej jak i cynamonowej laseczki, wanilia, kardamon, szafran, goździki, imbir, kakao i inne, które wydobędą i podkreślą wyjątkowy smak i aromat kawy.

6. Ozdabianie szklanki

Kawa podawana w wysokich przezroczystych szklankach bardzo efektownie się prezentuje, kiedy przed wlaniem do niej napoju, przyozdobimy jej brzegi dowolnym sosem. Możemy użyć sosu czekoladowego, karmelowego lub owocowego.

Bierzemy szklankę w dłoń i okręcając ją wokół, ozdabiamy jej ścianki według upodobania. Podczas wlewania kawy należy zachować ostrożność, unikając wlewania kawy po brzegach, aby nie zniszczyć dekoracji. Brzegi szklanki można też udekorować posypką – wystarczy je lekko zamoczyć i poprószyć ulubioną posypką do kawy. Posypka przyklei się do mokrej powierzchni i stworzy ciekawą dekorację.

7.Wzorki

Zamawiając swoją ulubioną kawę w kawiarni często zachwycamy się jej wyglądem. Ciekawy wzorek na samym szczycie kuszącej mlecznej pianki robi niemałe wrażenie. Ale tak przyrządzoną kawą możemy cieszyć się też w zaciszu własnego domu (poznaj ciekawe przepisy kawowe). Wzorki na kawie mogą mieć przeróżne kształty – listków, serduszek, kwiatków itd. Mogą być wykonane z różnych składników – kakao, dowolna posypka lub sos karmelowy, czekoladowy i wiele innych. Poniżej krótka instrukcja karmelowego serduszka.

Przygotowujemy swoją ulubioną kawę z mleczną pianką. Na jej powierzchni, używając syropu karmelowego, pośrodku rysujemy serce, a wokół brzegów dwa okręgi. Następnie zanurzamy wykałaczkę w kawie na zewnątrz okręgów i przeciągamy do środka. Aby uzyskać jeszcze bardziej interesujący wzór, możemy przeciągać wykałaczkę zarówno do środka jak i na zewnątrz. Tak przygotowana kawa swoim wyglądem z pewnością zaskoczy wszystkich gości.

Artykuł sponsorowany

1 komentarz(y)

A propos przypraw, oryginalne może być też zrobienie kawy na ostro, ale nie każdy takie pikantne smaki lubi. Ale już sam kardamon będzie świetny. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.