Duszone warzywa

Duszone warzywa

Bardzo szybka potrawa w sam raz na drugie śniadanie.

Dietetyczna i nieskomplikowana, jednak niezwykłe smaczna potrawa. Duszone warzywa, które można przygotować w 15 minut i zjeść je z ryżem bądź chlebem lub same.Duszone warzywa z ryżem

Co potrzebujemy :

  • marchew 2 szt.
  • kawałek selera
  • średni korzeń pietruszki
  • średni ziemniak
  • mąka ziemniaczana
  • oliwa
  • sól
  • nasiona kozieradki

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, jeżeli są młode i delikatne to nie musimy ich obierać, jednak takie z grubą skórą i stare już trzeba. Trzemy wszystko na tarce z dużymi oczkami i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Nieistotne czy na patelnię czy do garnka, ważne by było trochę miejsca na mieszanie i dolanie wody. Wszystko podsmażamy cały czas mieszając, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. duszenie-warzyw-1024-logoNa końcu wsypujemy odrobinę mąki ziemniaczanej, całość solimy i przyprawiamy zmielonymi nasionami kozieradki.  Podajemy z ugotowanym ryżem lub chlebem, bądź same. Nadają się również jako dostatek do mięs i ryb. Zarówno na gorąco jak i na zimno.  Potrawa jest wegetariańska i wegańska.