Lepiej gotować czy zamówić? Czyli wszystko o przewagach cateringu

Dla niektórych z nas gotowanie to prawdziwa udręka. Szczególnie, jeśli mamy do czynienia z dużą ilością gości. Nie zawsze jesteśmy w stanie samodzielnie zorganizować przyjęcie, które wymaga przygotowania porcji np. dla 50 osób lub wszystkich pracowników naszej firmy. W odpowiedzi na te potrzeby powstały firmy cateringowe zajmujące się profesjonalną produkcją i dostawą dań gotowych do spożycia. Firmy cateringowe wyszły naprzeciw coraz popularniejszym trendom organizowania bankietów, konferencji, przyjęć i spotkań, które zakładają większą liczbę gości, szczególnie gdy chcemy, aby każde z nich było przygotowane w odpowiedni sposób.

Przewagi i zalety cateringu

Branża cateringowa to jedna z najszybciej rozwijających się usług towarzyszących zmianie stylu życia Polaków. Coraz więcej z nas skłonna jest zamówić catering nie tylko jako pojedynczą usługę na bankiet czy wernisaż, lecz także jako atrakcję swojego domowego i kameralnego przyjęcia. Firmy cateringowe są w stanie zagwarantować przygotowanie potraw zarówno podczas małych imprez rodzinnych, jak i wielkich bankietów. Oprócz tego wśród innych zalet cateringu wyróżniają się takie, jak:

  • firmy cateringowe, takie jak Mazowszak, oferują ogromną różnorodność menu, dzięki czemu każdy jest w stanie wybrać coś dla siebie; stale rozbudowują swoją ofertę i są w stanie rozszerzyć i dostosować ją do potrzeb swoich klientów; wiele z nich jest skłonna dodawać nowe potrawy bezpośrednio na życzenie konkretnego klienta;

  • ogromną zaletą firm cateringowych jest kompleksowa obsługa klienta; są one w stanie przygotować gorące dania główne, zupy, przystawki, przekąski, desery, sałatki, napoje oraz wiele innych rodzajów dań, np. takich jak „finger food”, czy wykwintne potrawy z owoców morza dopasowane do charakteru organizowanego przyjęcia;

  • potrawy zamówione dzięki cateringowi podane są zazwyczaj na wybranej zastawie, dlatego możliwe jest ich natychmiastowe podanie na stół; oprócz półmisków i waz otrzymamy także ilość naczyń i sztućców na określoną wcześniej liczbę gości;

  • firmy cateringowe coraz częściej przygotowują również dania dietetyczne; wiąże się to z doborem najlepszych składników o obniżonej zawartości kalorycznej; dzięki zdrowemu cateringowi możemy mieć pewność, że pomimo spożywania gotowych dań, zachowamy szczupłą sylwetkę;

  • ponadto firmy cateringowe odpowiadają również na potrzeby wegetarian, osób na diecie bezglutenowej, a także tych, którzy preferują dania przygotowywane jedynie z nieprzetworzonych składników; żadna z szanujących się firm nie pozwoli sobie na użycie składników, które mogłyby wywołać uczulenie lub nie zadowolić klientów o odmiennych preferencjach kulinarnych;

  • zaletą cateringu jest także popularnie oferowana dostawa, która gwarantuje, że dzięki doświadczonemu kierowcy, zamówione przez nas potrawy zostaną przetransportowane na miejsce w nienaruszonym stanie;

  • dania oferowane przez firmy cateringowe są przygotowywane przez profesjonalistów, dlatego też cieszą się bardzo wysoką jakością, smakiem, a także estetyką wykonania.

Stosunek ceny do jakości. Dlaczego bez uzasadnienia catering kojarzy się nam z wygórowanymi cenami?

Często hamulcem, który podpowiada nam, by nie korzystać z usług cateringu, jest cena. Tak może było jeszcze do niedawna. Obecnie panuje na rynku tak duża konkurencyjność, że firmy muszą oferować dla swoich usług jak najbardziej atrakcyjne ceny. Zawsze należy mieć na uwadze, że firmy dostosowują swoje ceny w stosunku do jakości oferowanych usług i konkretnego zamówienia. Należy przy tym pamiętać, że zazwyczaj im większą imprezę planujemy, tym o wyższy rabat możemy się ubiegać, o który przy okazji nie należy wstydzić się zapytać.

Jeśli potrzebujesz skorzystać z usług firmy cateringowej, wybierz firmę Mazowszak specjalizującą się w kompleksowej obsłudze cateringowej małych i dużych przyjęć według życzenia swoich klientów. Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj na stronę mazowszak.com.pl


Artykuł sponsorowany

One Comment

  1. rg84@interia.eu' Greta

    Ja byłam raz w sytuacji bez wyjścia i postawiłam na catering. Nadgodziny, kuchenka siadła, szkoda gadać. Od tej pory jak tylko mam dużo gości, to korzystam z -Reklama- Cenowo może i jest różnica, ale nie miałabym czasu ani umiejętności, żeby przygotować takie dania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *