W filmie „Fat Head” padło pytanie: „jaką częścią kurczaka są nuggetsy?” Odpowiedź to: „żadną, w kurczaku nie ma nuggetsów”, ale tam chodziło o te z McDonald’s.
Nuggetsy z kurczaka jednak są w kurczaku.
W moim przypadku jest zupełnie inaczej. Moje nuggetsy na szybko są z kurczaka, a dokładnie z piersi tego nielota. Jak wiadomo, młodzież uwielbia fast foody,
czyli szybkie żarcie z dużą ilością soli zatopione w gigalitrach podejrzanego tłuszczu. A ponieważ osobiście jestem posiadaczem młodzieży w domu, to co jakiś czas muszę podsypać im jako paszę coś choć odrobinę przypominającego te upragnione żarełko na szybko. Pomysłów jest sporo i czasem udaje się zaskoczyć towarzystwo czymś, co jest podobne do śmieciowego jedzenia, ale nim nie jest. No i cóż za zaskoczenie, gdy okazuje się, że smakiem przewyższa wszystkie bary świata.
Zrób do nuggetsów świetny ostry dip z zielonego groszku.
Przepis na nuggetsy z kurczaka na 5 osób:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 jaja
- tarta bułka, płatki kukurydziane, kaszka kukurydziana
- papryka słodka i ostra (chili)
- oliwa do smażenia z wytłoczyn
- sól
- pieprz
Przygotowanie jest banalnie proste i każdy powinien je ogarnąć w mig. Kroimy cycuszki na kawałki wielkości nuggetsów starając się, by nie były zbyt małe, bo mogą wyschnąć podczas smażenia. Pieprzymy, ale nie solimy, raczej starajmy się nie solić mięsa bezpośrednio, ponieważ sól wyciąga wilgoć i potem mamy do czynienia z suchym wiórem zamiast pysznej mięsnej potrawy. Do jednej miski wbijamy dwa białka i je solimy -można co prawda użyć całych jaj, ale białko w zupełności wystarczy, a żółtka jeszcze mogą się przydać- do drugiej wsypujemy tarta bułkę, pokruszone płatki kukurydziane i kukurydzianą kaszkę -w sumie te składniki można stosować dowolnie wedle uznania i tego co ma się pod ręką- dosypujemy przyprawy takie jak papryka ostra i słodka, przyprawę do gyrosa czy kurczaka, generalnie co kto lubi i odrobinę soli. Można też, a właściwie powinno się zamiast panierki zastosować ciasto na bazie mąki kukurydzianej, ale to już nie mieści się w granicach szybkie/proste i bez stresu.
Panierowanie nuggetsów:
Jak widać nasze opieprzone i w tym wypadku posypane jeszcze dodatkowo zmielonymi nasionami kozieradki kawałki mięsa trafiły do posolonych białek jaj.
Następnie mięso zostało dokładnie wytarzane w uprzednio przygotowanej panierce. Jak widać na zdjęciu ta dość dobrze przylega do mięsa.
Potem wszystko smażymy na rozgrzanej oliwie uważając, aby odpadająca panierka się nie przypalała. Na tej patelni widać jeszcze kilka nieopanierowanych kawałków, które przygotowywały się dla naszego najmłodszego szkraba, choć nie trudno się domyśleć, że i tak chętniej jadł te panierowane niż „golasy”.
Na samym końcu wkładamy usmażone mięso na ręczniczki papierowe i odsączamy nadmiar tłuszczu. Całość jest niezwykle aromatyczna i chrupiąca, a przygotowuje się max 15min. i każdy jest w stanie to ogarnąć.
Jak podajemy:
Tu powinno być piękne zdjęcie całego dania czyli nuggetsy z frytkami i sałata z sosem czosnkowym, ketchupem i takimi tam, ale nic z tego. Zanim usmażyłem wszystkie frytki towarzystwo już zeżarło całą resztę z apetytem i jedyne pocieszenie to słowa „Tata to było naprawdę dobre”. 🙂
Świetnym dodatkiem do takiej przekąski są wszelkiej maści dipy. Polecam mój przepis na Ostry dip z zielonego groszku.
PS. Polecam wpis świąteczny Ryba na świątecznym stole
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
A poleciłabym do tego sosik Jack Daniels Sauce – można go kupić w sklepach Duka albo zrobić samemu – jest bardzo pracochłonny, ale przepyszny!
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQo1E8p92MBe4EMoghNFDBmmGQor1iraGGJkHSfrRCuR7ux9dIE
Pozdrawiam, Asia
Nuggetsy wyszły świetnie. Narobiłem tego sporo i całego sylwka jedliśmy je do drinów. Jestem kompletna noga z gotowania więc zdjęcia i opis faceta bardzo mi pomogły. Uwierzyłem, że dam radę i dałem. 😀
Cieszę się, że przepis Ci się przydał i umilił imprezę.
Gratuluję Bloga! Fajnie napisane i aż chce się sięgnąć po kolejne przepisy.
Super są 😉 Zrobiłam jak przyjechali kuzyni, w domu było w sumie 5 dzieci w ieku 4-13 lat, ja najstarsza… Ledwo zdąyłam spróbować… Oby więcej tkich przepisów 😉
Dzięki, cieszę się, że smakowało.
bardzo dobre
Fajnie sie czyta i ciekawy przepis, zaraz biore sie do roboty 🙂
Na oliwie sie nie powinno smazyc, bo ma nizsza temp wrzenia niz olej i jak sie przegrzeje to jest niezdrowa.
Nie należy smażyć na oliwie extra virgin, której temperatura dymienia to około 165 st. C za to oliwa rafinowana (100% pure / puro) nadaje się świetnie do smażenia jej temperatura dymienia to 220 st.C
Ekspresowy i pyszny obiad. Dzięki za genialny w swej prostocie przepis. Pozdrawiam!
Niebo w gębie 😀 wyśmienicie smakuje z własnej roboty słodkim sosem chili 😉