Ostry sos z zielonego groszku i cukinii

Ostry sos z zielonego groszku i cukinii

Ten ostry sos powstał w trakcie robienia podsmażanych warzyw i był całkowitym spontanicznym objawieniem. Pierwotnie groszek miał wylądować na patelni razem z resztę jarzynek. Stało się jednak inaczej. Podczas szybkiej burzy mózgu doszedłem do wniosku, że w formie pasty będzie stanowił świetny dodatek do całości.

Soso pikantny z zielonego groszku

Do garnuszka trafiło:

  • pół puszki zielonego groszku
  • środek z połowy średniej cukinii (to takie gąbczaste z pestkami)
  • odrobina wody
  • ząbek czosnku
  • kurkuma
  • sos sojowy
  • chili w proszku

Wszystko razem delikatnie podgotowałem i zmiksowałem blenderem bezpośrednio w garnku. Ponieważ używam mało soli lubię jak potrawy są dość pikantne dlatego nie dziwi, że do ostrego sosu trafiło sporo chilli w proszku. Jednak dobór przypraw jest indywidualny. Kurkumę użyłem z powodu koloru, który po dodaniu sosu sojowego zazwyczaj jest mało apetyczny.

Sos nadaje się na ciepło do warzyw, makaronów itp., a na zimno świetnie się sprawdza jako pikantny sos do przekąsek.

 

3 komentarz(y)

Zmodyfikowałam przepis i zamiast czosnku, chili i kurkumy dodałam zielona pastę curry 🙂 wyszło pyyyyyyyyyycha 😉 tylko nie wiem czy mój mąż przeżyje tą ostrość 😉

Brawo modyfikacje pod własne potrzeby i możliwości produktowe to podstawa codziennej kreatywnej kuchni. A mąż jak maż jak kocha to przeżyje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.