7 sposobów na udekorowanie kawy, które zaskoczą Twoich gości

Zdobienie kawy

Codzienna filiżanka kawy wcale nie musi być nudna. Wystarczy, że wyczarujemy na niej niezwykłe dekoracje, które wspaniale ozdobią naszą kawę i swoim niepowtarzalnym wyglądem zaskoczą wszystkich gości.

Sposobów na dekorowanie kawy może być tyle, ile tylko pomysłów przyjdzie nam do głowy. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Warto jednak wesprzeć się kilkoma małymi wskazówkami, dzięki którym nasza kawowa dekoracja ma szansę być jedyna w swoim rodzaju. Oto niektóre z nich:

Czytaj dalej7 sposobów na udekorowanie kawy, które zaskoczą Twoich gości

Jak wybrać funkcjonalną wałkowarkę do ciasta?

Wałkowarki do ciasta to obowiązkowe wyposażenie wielu lokali gastronomicznych. Dzięki nim można nie tylko znacznie usprawnić proces produkcji pizzy, pierogów czy pieczywa, ale także ograniczyć koszty produkcji, co realnie przekłada się na ostateczne zyski. Na co zwracać uwagę podczas zakupu wałkowarki do ciasta?

Czytaj dalejJak wybrać funkcjonalną wałkowarkę do ciasta?

Trzy wskazówki sprawnej kuchni

Surowe warzywa

Chociaż gotowanie wydaje się prostą czynnością, wcale taką nie jest co potwierdzają ci, którzy rzucili się na szeroką wodę kulinarnych przygód. Każda potrawa ma swoje wariacje, które można dowolnie zmieniać i modyfikować. Istnieją też różne techniki gotowania, których użycie gwarantuje udaną potrawę. Żeby móc stwierdzić, że umie się gotować potrzeba wielu setek godzin spędzonych przy kuchennym blacie i kuchence.

Czytaj dalejTrzy wskazówki sprawnej kuchni

Przekąski na domową imprezę

Pizza z Telepizza

Jednym z elementów udanego przyjęcia w domu jest zapewnienie gościom smacznych przekąsek. Niektóre gospodynie rozpoczynają przygotowania z dużym wyprzedzeniem, inne stawiają na spontaniczne rozwiązania.

Czytaj dalejPrzekąski na domową imprezę

Jedzenie na parze – szybko, smacznie i zdrowo.

Szparagi na parze

Przyrządzenie jedzenia na parze to świetny sposób na szybki i niskokaloryczny posiłek. Na początek, trzeba przygotować wszystkie produkty – dokładnie umyć, pokroić je, pozbyć się niejadalnych części. Następnie należy nalać wody do ¼ głębokości garnka parowaru. Między powierzchnią wody a spodem kosza na jedzenie powinno być kilka centymetrów różnicy. Jest to bardzo istotna kwestia, aby miejsce, w którym umieszczona jest żywność, nie zanurzało się w wodzie ani nawet nie dotykało jej powierzchni. Parowar, z racji tego, że ma kilka półeczek, daje możliwość gotowania różnych produktów. Temperatura na dole sprzętu jest wyższa, dlatego tam należy umieścić artykuły, które potrzebują więcej czasu na ugotowanie, zaś na górze te niewymagające długiego przyrządzania.

Wybór odpowiedniego parowaru

Przed zdecydowaniem się na wybór właściwego sprzętu, warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Koniecznie należy sprawdzić ilość i rozmieszczenie pojemników. Wiadomo – im ich więcej, tym większa ilość produktów można przyrządzić za jednym razem. Ich rozmieszczenie pozwala na odpowiednie ułożenie składników, aby w równym czasie mogły zostać przygotowane te, które muszą gotować się dłużej oraz te potrzebujące mniej czasu. Jeśli chodzi o kwestie techniczne, istotną rolę odgrywa moc. Parowary mają od 400 do nawet 2000W. Decyduje ona o tym, jak szybko sprzęt będzie gotowy do użycia. Co równie ważne, urządzenie nie zużywa dużo prądu. Zakładając, że korzysta się z niego ok. 1,5h tygodniowo (co pozwala na przygotowanie 5-6 posiłków), miesięcznie wynosi to od 2 do 5 zł, dlatego używanie parowaru bardzo się opłaca. Dodatkowe funkcje, które mogą Ci pomóc w przygotowywaniu potraw to, np. automatyczny timer, dzięki któremu urządzenie samo ustawi czas pracy w zależności od składnika, a także tacki ociekowe sprawiające, że skraplająca się para nie spływa na produkty leżące niżej. Poszukiwania najlepiej rozpocząć na http://www.couporando.pl/kupony-rabatowe/oleole, gdzie możesz wykorzystać liczne promocje oraz kody rabatowe na sprzęt wysokiej klasy. Sprawdzone urządzenia w niskiej cenie czekają tu na miłośników zdrowego odżywiania.

Zelmer SC1002 – moja opinia

Dużą zaletą tego urządzenia jest posiadanie wspomnianego wcześniej automatycznego timera, który pozwala na przygotowywanie potraw bez obaw, że czas będzie za długi bądź krótki. Co więcej, posiada pojemniki z wyjmowanym dnem do dużych porcji, co ułatwia ich rozmieszczenie, a także czyszczenie po skończonym gotowaniu. Ciekawym pomysłem jest także ruszt do jajek, dzięki któremu sprawnie można je przyrządzić na zintegrowanej podstawie. Potrawy nie chłoną tłuszczy, jedzenie jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne. Przede wszystkim nie traci tylu witamin i minerałów, gdyż nie jest (przeważnie) długo gotowane

Wady parowaru

To urządzenie bez wątpienia ma wiele zalet. Jednak warto w tym miejscu wspomnieć o słabych punktach:

  • krótki kabel zasilający
  • niewygodny w czyszczeniu – szczególnie podstawka na wodę
  • niestety przy dłuższej obróbce, musimy zwrócić uwage, czy w dolnym pojemniku jest woda.

Fot: „The First Bounty of Spring [146/366]” by Tim Sacton, https://www.flickr.com/photos/sackton/7271000088/,
Licensed CC BY 2.0

Przetwory z grzybów – kilka praktycznych pomysłów

Logo, czapka kucharska i przyrządy grillowe

Już wkrótce rozpocznie się sezon grzybowy, a polskie lasy przeżyją prawdziwe oblężenie miłośników aktywnego spędzania wolnego czasu. Oznacza to też, że na naszych stołach zagoszczą uwielbiane przez wielu przysmaki, przyrządzone z grzybów. Nie zapominaj jednak, że grzyby to nie tylko zupa i pierogi. Sposobów na ich przetworzenie jest znacznie więcej.

Czytaj dalejPrzetwory z grzybów – kilka praktycznych pomysłów