Przepis na bułki pszenne „Kajzerki”

Przepis na bułki pszenne „Kajzerki”

Bułka pszenna to klasyka polskiej kuchni. Towarzyszy nam, najczęściej podczas śniadania, już od bardzo dawna. Jest idealna do wszystkiego. Smakuje zarówno na słodko jak i na słono, można ją jeść z zupą mleczną i do kurczaka z rożna. Najbardziej rozpowszechnioną bułką pszenną w Polsce jest kajzerka i to właśnie na nią przepis ostatnio testowałem. Bułka pszenna kajzerkaPrzepis na bułki pszenne typu kajzerka jest bardzo prosty, więc wyszły przepyszne, choć jeżeli chodzi o kształt, to mam jeszcze wiele do poprawienia.  Jak widać zamiast klasycznych kajzerowskich nacięć jest skromne „K”, jednak wyszło dość niewyraźne, więc trzeba nad tym popracować.

Bułka pszenna „Kajzerka” przepis

Składniki:

  • 450g mąki pszennej
  • 200ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, weganie mogą zastosował olej a jeszcze lepiej oliwę

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w dość  dużej misce i dokładnie wymieszać.
  2. Ugniatać ciasto około 6 minut.
  3. Pozostawić ciasto w spokoju na 10 minut.
  4. Ponownie ugniatać ciasto, tym razem przez około 4 minuty. Ciasto powinno zrobić się sprężyste i przypominać konsystencją plastelinę.
  5. Lekko wysmarować miskę tłuszczem i pozostawić ciasto przykryte ściereczką na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Podzielić ciasto na 8 części uformować spłaszczone bułeczki, ponacinać i ułożyć na papierze do pieczenia.
  7. Uformowane kajzerki pozostawić przykryte ściereczką na 40 min do ostatecznego wyrośnięcia.
  8. Piec około 15min w temperaturze 230 stopni (za pierwszym razem trzeba kontrolować stopień wypieczenia)

Tak przygotowane pszenne bułki są niezwykle aromatyczne i o wiele smaczniejsze niż kupne. Są też mniej „napompowane”, więc trzeba uważać na kalorie.

Przenna bułka z masłem

Ja ostatnio takie kajzerki wcinam z samym masłem, tak mi najbardziej smakują. Do tego delikatna lekko ścięta jajeczniczka na maśle i można zaczynać dzień. Zachęcam do eksperymentowania, drożdże instant można zastąpić zwykłymi drożdżami w ilości 20 g. Takie bułki można zapiekać z suszonymi pomidorami lub z dodatkiem nasion. Możliwości są nieograniczone. Na bazie tego przepisu na bułki pszenne na pewno powstanie jeszcze sporo innych potraw, które nie omieszkam przedstawić w formie przepisu.