Przepis na kotlety mielone z wołowiny

Przepis na kotlety mielone z wołowiny

Kotlety mielone to jedno z tych najbardziej rozpoznawalnych i tradycyjnych dań kuchni polskiej do, którego bardzo często wracamy w codziennych posiłkach. Mięso mielone stosuje się do przygotowywania przeróżnych potraw na całym świecie. Jest ono stosunkowo proste w obróbce, dość tanie a dobrze przyrządzone jest niezwykle smaczne. Zazwyczaj „mielony” jest z mielonej karkówki wieprzowej jednak nie ma żadnych przeciwwskazań aby wykonać go z innego rodzaju mięsa. Tym razem przepis dotyczy kotleta mielonego z mięsa wołowego. To takie trochę połączenie polskiej i amerykańskiej tradycji gdzie z wołowego mięsa mielonego robi się hamburgery. Nasze kotlety różnią się jednak sposobem przyrządzania i dodatkami.

Przepis na kotlety mielone z wołowiny

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny
  • jajko
  • czerstwa bułka pszenna
  • tarta bułka
  • olej do smażenia
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cebula

Przygotowanie:

  1.  W misce dobrze mieszamy mięso mielone z surowym jajem
  2. bułkę delikatnie namaczamy w wodzie aby stała się miękka potem ją odciskamy w dłoni i mieszamy z mięsem i jajkiem
  3. drobno pokrojona cebulę trzeba zeszklić na odrobinie tłuszczu i dodać do masy
  4. masę przyprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem
  5. dodajemy odrobinę wody i ponownie wszystko dobrze wyrabiamy na puszysta masę. Woda spowoduje, że nasze kotlety będą miękkie i soczyste.
  6. formujemy nie za duże owalne kotlety
  7. obtaczamy je w tartej bułce
  8. smażymy ma dobrze rozgrzanym niezbyt głębokim tłuszczu

Potrawa jest banalnie prosta a dobrze zrobiona jest soczysta i bardzo smaczna. Nadaje się do wielu kompozycji. Mielone można podawać z sosami mięsnymi, grzybowymi, z samym tłuszczem jak i na sucho. Pasują zarówno do ziemniaków jak i ryżu, kasz czy makaronu.

W wkrótce kolejne przepisy na mielone.