9 komentarzy

  1. magdalenagrzaslewicz@gmail.com' Magda

    hehe 🙂 no na moja póki co dwuosobową ( choć i najmłodszy członek rodziny tez już zaczyna tęsknym wzrokiem patrzeć jak jemy i zawsze kawałek samego ciasta zje ) to robię z połowy przepisu 😀 i mamy dwie duże pizze 🙂 mogę jeszcze śmiało polecić przepis z kwestii smaku : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/puszysta_pizza/przepis.html z niego wyszły mi 3 okrągłe pizze i też ciasto było super chrupiące ( nawet na samej mące pszennej – ale ja mam piekarnik gazowy i ciasto nie piecze się z każdej strony równo, więc w rezultacie się mocno przypieka od dołu 😉 )

    • Jakub Ślusarek

      Przepis sprawdził się wyśmienicie więc następnym razem najpewniej zwiększę jedynie proporcje o połowę. Jedynie drożdży chyba wystarczy tyle co jest teraz zwiększanie ich ilości nie wiele już da.

  2. piotr@majewskibc.pl'

    Polecam mąkę do pizzy dostępną w Piotr i Paweł – nie wiem czym dokładnie się różni, ale ciasto z niej dobrze smakuje – ja pizzę robię tylko na tej mące.

    • Jakub Ślusarek

      Ta z P@P to la Tua Farina mąka pszenna (grano tenero tipo 00) i gluten pszenny (ma zbójecka cenę). Jest jeszcze nasza rodzima „Mąka pszenna na pizzę włoską Gdańskie Młyny typ 500” ponoć dostępna w Tescco i równie dobra a kosztująca coś koło 2 PLN. Myślę, że wypróbują kiedyś obie na razie jako lokalny Patriota kupuję „Poznańską” 🙂

  3. xxx@fgdgsadg.xxxx' xxx

    Ciasta na pizze się nie rozwałkowuje żeby nie „zgniatać” go – pęcherzyki powietrza. i nożyczkami tez sie nie tnie 😀 ale to jak kto lubi.

    • Jakub Ślusarek

      Co do pierwszej uwago to możesz mieć rację i dzięki za uwagę z drugą się nie zgodzę. Osobiście byłem świadkiem jak w Rzymie w takiej śmiesznej Pizzeri panie wykrawały nożyczkami kawałki. Pizza była na dużych prostokątnych blachach pieczona. Mam kółko ale nie mam powierzchni na której bym mógł to ciąć więc nożyczki są najlepszym wyjściem. Trzeba mieć otwarty umysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *