Podsmażane warzywa a’la tagliatella.

Danie idealne dla wegan lub po prostu dla tych, którzy chcą przekąsić coś lekkiego. Makaron lubi prawie każdy, niestety nie każdy może lub chce go jeść. Można przygotować tak warzywa, aby go przypominały. Najlepsza do tego jest cukinia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić tak również marchewkę, seler, rzodkiew czy bakłażana. Wystarczy warzywo pociąć przy pomocy strugaczki do warzyw na cienkie paski.

Czytaj dalejPodsmażane warzywa a’la tagliatella.

Ostry sos z zielonego groszku i cukinii

Osty sos z zielonego goroszku

Ten ostry sos powstał w trakcie robienia podsmażanych warzyw i był całkowitym spontanicznym objawieniem. Pierwotnie groszek miał wylądować na patelni razem z resztę jarzynek. Stało się jednak inaczej. Podczas szybkiej burzy mózgu doszedłem do wniosku, że w formie pasty będzie stanowił świetny dodatek do całości.

Czytaj dalejOstry sos z zielonego groszku i cukinii

Prosta sałatka na winie

Sałatka warzywna

Tytuł może być nieco mylący, więc śpieszę z wyjaśnieniem, dlaczego „Prosta sałatka na winie”? Bo co się nawinie, to w sałatkę. U mnie w domu kombinowane potrawy często tworzone z pozostałości po innych daniach nazywamy „na winie”, no bo co się nawinie pod rękę to do nich trafia. Są też okolicznościowe synonimy tego wyrażenia takie jak „na przełaj przez lodówkę” czy wiosenne „na przełaj przez działkę”. Jednakże zasada jest taka sama, po prostu przepis na daną potrawę powstaje na bazie tego, co jest pod ręką.

Sałatka wielowarzywna co i jak:

To „wielowarzywna” też nie do końca jest zgodne z prawdą, bo do tej konkretnej sałatki trafiło również jabłko,

Czytaj dalejProsta sałatka na winie