Ryba na świątecznym stole

Ryba na świątecznym stole

Święta to doskonała okazja, abyśmy mogli odpocząć od codziennego zgiełku i natłoku obowiązków. Wreszcie znajdziemy czas na to, aby spotkać się z rodziną i spędzić cudowne chwile. Niezwykle ważną rolę pełnią w tym okresie przyrządzone potrawy. Podczas gdy na co dzień nie mamy czasu na przygotowywanie wymyślnych dań, świąteczny stół powinien być zastawiony wyśmienitym jedzeniem. Oprócz makówki, pierogów i barszczu z uszkami, musimy również pamiętać o rybie.

Przepis na wyjątkowego karpia

Niezaprzeczalnie najbardziej popularną rybą świąteczną jest karp. Nie musimy co roku ograniczać się do jednego, sprawdzonego przepisu, o ile nie jest on naszą odwieczną tradycją rodzinną. Na stole może pojawić się karp pieczony w ziołach, karp w cebulowej galaretce, karp z jabłkami, karp po indyjsku czy karp w sosie pomarańczowym. Zmodyfikowane przez nas świąteczne menu z pewnością zachwyci naszych gości i zadowoli ich podniebienia.

Wigilijny karp

Tradycyjnie podany karp powinien być przygotowany z największą starannością. Jest to jedno z najważniejszych świątecznych dań, dlatego musi wyjść doskonale. Przede wszystkim zakupiona przez nas ryba powinna pochodzić z właściwego źródła. Najlepszym i zarazem najbezpieczniejszym wyborem będzie tutaj sklep rybny współpracujący ze sprawdzonymi dostawcami i producentami rybnymi. Kiedy już zakupimy świeżego karpia, możemy przystąpić do jego przyrządzania. W pierwszej kolejności należy go oprawić, wypłukać, oczyścić i pokroić w dzwonka. Rozłożone na talerzu kawałki skrapiamy cytryną, której sok poprawia smak ryby. Posypujemy karpia solą, pieprzem i kolendrą i przykrywamy na około godzinę, aby przyprawy dobrze się wchłonęły. W tym czasie przygotowujemy pieczarki. Należy oczyścić je ręcznikiem papierowym, a następnie obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Gdy cebula lekko się podsmaży, dorzucamy pieczarki i podduszamy je. Kawałki karpia układamy w wysokiej, wysmarowanej masłem blasze, a następnie przykrywamy je pieczarkami. Wstawiamy do pieca na około godzinę i gotowe.

Ryba najlepszej jakości

Nietrudno zauważyć, że karp, który od wielu lat królował na świątecznych stołach, coraz częściej jest zastępowany przez inne ryby. Dobrym wyborem będzie zakup oferowanego przez Delikatesy Rybne Krewetka łososia. Jest on tłusty i doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia. Co więcej, proces jego przyrządzania nie jest zbyt skomplikowany, wystarczy skropić go cytryną i oprószyć solą morską. Najważniejsze jest, aby wybrana przez nas ryba była świeża. Jej właściwą jakość poznamy po elastycznej skórze o przylegających łuskach i delikatnym zapachu. Dużą rolę odgrywa tutaj wygląd skrzeli, które powinny mieć kolor czerwony. Sine skrzela są pierwszym sygnałem, który oznacza, że ryba nie nadaje się do zjedzenia. Baczną uwagę należy również zwrócić na oczy, które nie powinny być zamglone, lecz wypukłe i błyszczące. Ryby, po które w ogóle nie warto sięgać, to te posiadające miejscowe braki łusek lub cechujące się zmianami na skórze, takimi jak owrzodzenia.

Wybrany gatunek ryby czy rodzaj przetworów zależy od naszych upodobań. Jeśli nie jesteśmy w stanie znaleźć pożądanego przez nas przetworu rybnego, możemy skorzystać z usługi Delikatesów Rybnych Krewetka, jaką jest realizacja specjalnych zamówień. Pamiętajmy, że tylko świeże produkty i dobrze dobrane dodatki będą w stanie zadowolić nasze podniebienie i zachwycą gości.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.