Bardzo szybka potrawa w sam raz na drugie śniadanie.
Dietetyczna i nieskomplikowana, jednak niezwykłe smaczna potrawa. Duszone warzywa, które można przygotować w 15 minut i zjeść je z ryżem bądź chlebem lub same.
Co potrzebujemy :
- marchew 2 szt.
- kawałek selera
- średni korzeń pietruszki
- średni ziemniak
- mąka ziemniaczana
- oliwa
- sól
- nasiona kozieradki
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, jeżeli są młode i delikatne to nie musimy ich obierać, jednak takie z grubą skórą i stare już trzeba. Trzemy wszystko na tarce z dużymi oczkami i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Nieistotne czy na patelnię czy do garnka, ważne by było trochę miejsca na mieszanie i dolanie wody. Wszystko podsmażamy cały czas mieszając, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na końcu wsypujemy odrobinę mąki ziemniaczanej, całość solimy i przyprawiamy zmielonymi nasionami kozieradki. Podajemy z ugotowanym ryżem lub chlebem, bądź same. Nadają się również jako dostatek do mięs i ryb. Zarówno na gorąco jak i na zimno. Potrawa jest wegetariańska i wegańska.