Desery

Fit babeczki marchewkowe: Zdrowy i pyszny deser

Autor Jakub Dąbrowski
Jakub Dąbrowski14 lutego 20246 min
Fit babeczki marchewkowe: Zdrowy i pyszny deser

Fit babeczki marchewkowe to smaczny i zdrowy deser, który idealnie sprawdzi się jako lekka, pożywna przekąska. Przygotowanie tych babeczek jest bardzo proste, nie wymagają one pieczenia, a składają się głównie ze zmiksowanych marchewek. Dzięki temu są niskokaloryczne i zawierają sporo cennych witamin oraz minerałów. Babeczki można urozmaicać dodając bakalie, owoce lub orzechy. To świetna propozycja dla osób dbających o dietę i zdrowe odżywianie.

Kluczowe wnioski:
  • Fit babeczki marchewkowe to prosty w przygotowaniu, zdrowy i smaczny deser.
  • Zawierają mało kalorii, a dużo witamin i minerałów dzięki głównemu składnikowi - marchewce.
  • Można je urozmaicać dodając bakalie, owoce lub orzechy.
  • Świetnie nadają się dla osób na diecie oraz dbających o zdrowe odżywianie.
  • Stanowią smaczną i pożywną przekąskę dla całej rodziny.

Fit babeczki marchewkowe jako zdrowa przekąska

Fit babeczki marchewkowe to świetna przekąska dla wszystkich dbających o zdrowie i linię. Są smaczne, sycące i zawierają bardzo mało kalorii. Ich głównym składnikiem są starte na tarce marchewki, dzięki czemu dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów.

Te proste w wykonaniu babeczki marchewkowe fit nie wymagają pieczenia, przygotujemy je w zaledwie kilka minut. Wystarczy zmiksować marchewki z jajkami i bakaliami, a następnie uformować krówkę. Taki zdrowy deser można podawać zarówno na słodko, jak i na słono - świetnie smakuje np. z pastą z awokado lub hummusem.

Dlaczego warto jeść fit babeczki marchewkowe?

Fit babeczki marchewkowe mają wiele zalet, dzięki którym warto włączyć je do swojej diety:

  • Są niskokaloryczne - 100 g babeczek to zaledwie ok. 50 kcal
  • Zawierają sporo błonnika, który usprawnia metabolizm i działa sycąco
  • Dostarczają witamin z grupy B, witaminy A, K i C
  • Są źródłem cennych minerałów takich jak żelazo, wapń, potas i magnez
  • Idealnie nadają się dla wegan i wegetarian

Regularne spożywanie fit babeczek marchewkowych pozytywnie wpływa na odporność, cerę i włosy. To smaczny sposób na dostarczenie organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych bez zbędnych kalorii.

Fit babeczki marchewkowe ze zdrowymi składnikami

Podstawowymi składnikami fit babeczek marchewkowych są starte marchewki, jajka i płatki owsiane. Wersja klasyczna zawiera jedynie te 3 produkty, ale możemy dowolnie wzbogacać kompozycję o dodatkowe, zdrowe składniki.

Świetnie sprawdzą się tutaj:

Owoce suszone (rodzynki, żurawina, morele) Orzechy i nasiona (włoskie, dyniowe)
Pestki słonecznika lub siemię lniane Bakalie (migdały, orzechy laskowe, nerkowce)

Wybierając dodatki do babeczek marchewkowych fit, kierujmy się przede wszystkim własnymi upodobaniami smakowymi. Ważne, by stanowiły one zdrowe źródło wartościowych tłuszczów, białka lub błonnika.

Czytaj więcej: Łatwy przepis na biszkopt z 1 jajka

Jak przygotować fit babeczki marchewkowe

Przygotowanie fit babeczek marchewkowych jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Oto przepis krok po kroku:

  1. Obieramy marchewki, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodajemy jajka, płatki owsiane oraz bakalie lub orzechy według uznania.
  3. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Formujemy małe babeczki i układamy na talerzyku.
  5. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
  6. Podajemy z ulubionym sosem lub pastą.

Przed podaniem można również posypać fitness babeczki marchewkowe np. wiórkami kokosowymi lub pestkami słonecznika. Smacznego!

Wskazówki

Aby babeczki marchewkowe fit idealnie się komponowały, ugniatajcie ciasto dokładnie tak, aby marchewka puściła sok. Można też odrobinę odcisnąć startą marchewkę przez gazę lub ściereczkę.

Im więcej soku puści marchewka, tym babeczki będą bardziej soczyste.

Fit babeczki marchewkowe krok po kroku

Fit babeczki marchewkowe: Zdrowy i pyszny deser

Zobacz jak krok po kroku przygotować pyszne i zdrowe fit babeczki marchewkowe:

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki rozinek
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. W misce miksujemy marchewkę z jajkami i płatkami owsianymi na gładką masę.
  3. Dodajemy rozinki i pestki słonecznika, mieszamy.
  4. Łyżką nakładamy kopieciki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Studzimy i podajemy z ulubionym sosem.

Zobacz też wideo pokazujące przygotowanie babeczek marchewkowych fit krok po kroku:

Fit babeczki marchewkowe szybki i zdrowy deser

Babeczki marchewkowe fit to świetna propozycja na zdrowy i sycący deser, który możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Nie wymagają wyrabiania ciasta ani pieczenia, a składają się wyłącznie ze zdrowych produktów.

Zawierają sporo błonnika, witamin i minerałów przy niewielkiej ilości kalorii. Stanowią więc doskonałą, niskokaloryczną przekąskę dla wszystkich dbających o dietę i smukłą sylwetkę.

Te proste w przygotowaniu babeczki marchewkowe sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na słono. Można podawać je z ulubionym sosem, pastą, ale również jako dodatek do kanapek lub sałatek.

Fit babeczki marchewkowe smaczne i niskokaloryczne

Babeczki marchewkowe fit to przepyszny, zdrowy deser, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Zawdzięczają one swój wyjątkowy smak i aromat głównie marchewce - warzywu bogatemu w naturalny cukier.

Fit babeczki marchewkowe są też niesamowicie sycące, pomimo że mają niewiele ponad 50 kcal w 100-gramowej porcji. Zawdzięczają to zawartości błonnika, białka i zdrowych tłuszczów.

Stanowią więc idealną przekąskę dla wszystkich na diecie, a także dla osób dbających o smukłą sylwetkę i prawidłową wagę. Są smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi wielu cennych witamin i minerałów bez zbędnych kalorii.

Podsumowanie

Fit babeczki marchewkowe to prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy deser, który może stanowić sycącą przekąskę dla wszystkich dbających o dietę i linię. Zawdzięczają swoje właściwości głównie marchewce - są więc niskokaloryczne, bogate w błonnik i witaminy. Dodatkowo wzbogacane bakaliami, owocami czy orzechami stanowią smaczny sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Przygotowanie babeczek marchewkowych fit jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. To świetna propozycja zarówno na słodki deser, jak i zdrową przekąskę np. do kanapek.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Babka z 6 żółtek: Jak zrobić wyjątkowo miękkie ciasto?
  2. Fasolka po bretońsku z szybkowaru: ekspresowa uczta pełna aromatów
  3. Babeczki waniliowo-czekoladowe z rozpływającą się masą Wedla
  4. Czekolada do tortu: Jak sprawić, by nie była mdła?
  5. Marcepanowe cudo: delikatne i aromatyczne ciasto jak marzenie
Autor Jakub Dąbrowski
Jakub Dąbrowski

Cześć! Jestem Kuba, pasjonat kuchni i założyciel kubagotuje.pl. Moja strona to nie tylko zbiór przepisów, to podróż przez smaki i historie, które tworzą niepowtarzalny świat kulinarny. Na moim portalu znajdziesz zarówno proste dania na co dzień, jak i wyrafinowane potrawy na specjalne okazje. Nieustannie eksperymentuję z nowymi smakami i technikami, dzieląc się z Tobą moimi odkryciami. Kubagotuje.pl to nie tylko miejsce, gdzie znajdziesz przepisy - to społeczność miłośników dobrego jedzenia, która inspiruje i motywuje do kulinarnej przygody. Dołącz do nas i razem odkrywajmy magię smaku!

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły