Marynowane warzywa i owoce to specjały, które kojarzy się przede wszystkim z domową spiżarnią, słonecznym popołudniem i zapachami lata. W naszym kraju sałatki przyrządzane w ten sposób cieszą się niesłabnącą popularnością – ale delektują się nimi również mieszkańcy innych zakątków świata (np. w Stanów Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii).
Marynowane papryki, buraczki, ogórki i grzybki uwodzą aromatem i pozwalają cieszyć się smakiem sezonowych produktów przez okrągły rok.
Marynowane warzywa i owoce – sekrety doskonałej zalewy
Kiedy masz ochotę zamarynować wybrane warzywa lub owoce, wybieraj tylko zdrowe, piękne i dojrzałe okazy. Dokładnie je umyj i pokrój albo marynuj w całości – jak wolisz. Niektórzy szefowie kuchni zalecają wcześniej namoczyć jarzyny w osolonej wodzie. Ich aromat znakomicie podkreślą wonne przyprawy – najczęściej dodaje się liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i koper.
Sekret smaku marynowanych produktów kryje się przede wszystkim w pachnącej zalewie. Bez trudu przyrządzisz ją z soli, cukru, wody i octu (zwykle spirytusowego). Jednak truskawki, czereśnie czy morele doskonale harmonizują z octem balsamicznym, podobnie jak marynowane cebulki czy marchewki. Kupisz też octy smakowe, które od razu wzbogacą Twoje marynaty o ciekawe przyprawy. Nie zapomnij zagotować zalewy, zanim uzupełnisz nią warzywa lub owoce.
W polskich spiżarniach najczęściej królują marynowane ogórki i sałatki, zwłaszcza z papryki i buraków. Ogórki dobrze „czują się” w towarzystwie nie tylko klasycznych przypraw (jak liście laurowe i ziele angielskie), ale też pieprzu i gorczycy. Jeśli nie obawiasz się kulinarnych eksperymentów, sięgnij po nietuzinkowe dodatki, np. estragon, paprykę ostrą lub słodką, chilli, curry. Kurkuma pasuje zarówno do ogórków, jak i do marynat papryki czy czosnku.
Aromatyczne dodatki do marynowanych owoców
Kto nie pamięta z czasów dzieciństwa zapachu marynowanych owoców? W spiżarni mamy i babci na półkach stały rzędy przygotowanych w ten sposób gruszek, wiśni, śliwek i brzoskwiń, które czekały na zimowy czas. Jednak – jeśli chcesz – możesz pałaszować marynowane produkty niedługo po przyrządzeniu.
Marynowane owoce najczęściej pojawiają się na stołach w porze deseru. Jak je przygotować? Zblanszuj je przed wsadzeniem do słoików i dodaj zalewę – tym razem tylko z cukru, octu i wody. Ze smakołykiem współgrają imbir i kardamon. Aromatyczne goździki doskonale wzbogacą aromat gruszek, dyni, wiśni i śliwek. Sprawdzi się też cynamon (mielony lub laska), którego głęboka, korzenna nuta wprowadza ciekawe urozmaicenie do słodkich tonów dominujących w owocach.
Sałatka z marynowanych buraków i papryki – specjał na każą okazję
Chcesz podać dziś coś pysznego swoim domowym łasuchom? Sałatka z marynowanych buraków i papryki urzeknie nawet najwybredniejsze podniebienia i mile uatrakcyjni obiad lub wczesną kolację. Możesz serwować specjał już kwadrans po przygotowaniu, ale przynajmniej jego część warto ukryć w słoiczkach i wstawić do spiżarni – na później. Kiedy wpadną niespodziewani goście, przysmak pomoże Ci przyrządzić szybkie, smaczne i zdrowe danie, które oczaruje kubki smakowe wszystkich biesiadników.
Co potrzebujesz? Przede wszystkim kup piękne, dorodne buraki – świeże, pachnące warzywa znajdziesz w sklepach Biedronka – o każdej porze roku. Najlepiej owiń je w folię i włóż do gorącego piekarnika. Buraki gotowane w wodzie mogą stracić nieco ze swego smaku i wartości odżywczych. Sałatkę ciekawie wzbogaca delikatny, słodkawy ton papryki. Ocet, olej i cukier to baza Twojej zalewy – dzięki niej wszystkie aromaty przenikną się i stworzą idealną całość. Nie zapomnij o tradycyjnych przyprawach: liściach laurowych, zielu angielskim i odrobinie soli, która podkreśli wytrawny charakter przysmaku.
Sałatka z marynowanych buraków i papryki fantastycznie komponuje się z wędlinami i mięsami – zarówno serwowanymi na ciepło, jak i na zimno. Jak dziś podasz ją swoim bliskim? Zapytaj domowników, na które marynowane przysmaki mają jeszcze ochotę – może jutro również przyrządzisz im coś wyjątkowego?
Artykuł sponsorowany