Ostry sos z zielonego groszku i cukinii
Ten ostry sos powstał w trakcie robienia podsmażanych warzyw i był całkowitym spontanicznym objawieniem. Pierwotnie groszek miał wylądować na patelni razem z resztę jarzynek. Stało się jednak inaczej. Podczas szybkiej burzy mózgu doszedłem do wniosku, że w formie pasty będzie stanowił świetny dodatek do całości.
Do garnuszka trafiło:
- pół puszki zielonego groszku
- środek z połowy średniej cukinii (to takie gąbczaste z pestkami)
- odrobina wody
- ząbek czosnku
- kurkuma
- sos sojowy
- chili w proszku
Wszystko razem delikatnie podgotowałem i zmiksowałem blenderem bezpośrednio w garnku. Ponieważ używam mało soli lubię jak potrawy są dość pikantne dlatego nie dziwi, że do ostrego sosu trafiło sporo chilli w proszku. Jednak dobór przypraw jest indywidualny. Kurkumę użyłem z powodu koloru, który po dodaniu sosu sojowego zazwyczaj jest mało apetyczny.
Sos nadaje się na ciepło do warzyw, makaronów itp., a na zimno świetnie się sprawdza jako pikantny sos do przekąsek.