Podsmażane warzywa a’la tagliatella.
Danie idealne dla wegan lub po prostu dla tych, którzy chcą przekąsić coś lekkiego. Makaron lubi prawie każdy, niestety nie każdy może lub chce go jeść. Można przygotować tak warzywa, aby go przypominały. Najlepsza do tego jest cukinia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić tak również marchewkę, seler, rzodkiew czy bakłażana. Wystarczy warzywo pociąć przy pomocy strugaczki do warzyw na cienkie paski.
Ja całość podałem z opisanym wcześniej Ostrym sosem z zielonego groszku i cukinii.
Cukinia i marchewka pocięte (zestrugane) na paski przypominające makaron tagliatelle:
Składniki:
- cukinia
- marchew
- cykoria
- cebula
- cukier
- sól
- oliwa
- nasiona kozieradki
Pocięte warzywa prużymy na odrobinie oliwy, najlepiej z 2 tłoczenia. W pewnym momencie same puszczą sok i zaczną się dusić. Gotujemy do momentu zredukowania płynu. Trzeba uważać żeby nie przypalić. Pod koniec dodajemy szczyptę cukru, solimy i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Ja ostatnio często używam mielonych nasion kozieradki, które kupiłem na ryneczku. Mielę je w starym młynku do pieprzu. Pachnie fantastycznie.
Cykorię można pociąć w paseczki jak resztę. Ja ją jednak poszatkowałem, bo pasków było już dosyć.
Wyszedł z tego lekki, wegetariański posiłek.