Przepis na bułki pszenne „Kajzerki”
Bułka pszenna to klasyka polskiej kuchni. Towarzyszy nam, najczęściej podczas śniadania, już od bardzo dawna. Jest idealna do wszystkiego. Smakuje zarówno na słodko jak i na słono, można ją jeść z zupą mleczną i do kurczaka z rożna. Najbardziej rozpowszechnioną bułką pszenną w Polsce jest kajzerka i to właśnie na nią przepis ostatnio testowałem. Przepis na bułki pszenne typu kajzerka jest bardzo prosty, więc wyszły przepyszne, choć jeżeli chodzi o kształt, to mam jeszcze wiele do poprawienia. Jak widać zamiast klasycznych kajzerowskich nacięć jest skromne „K”, jednak wyszło dość niewyraźne, więc trzeba nad tym popracować.
Bułka pszenna „Kajzerka” przepis
Składniki:
- 450g mąki pszennej
- 200ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, weganie mogą zastosował olej a jeszcze lepiej oliwę
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w dość dużej misce i dokładnie wymieszać.
- Ugniatać ciasto około 6 minut.
- Pozostawić ciasto w spokoju na 10 minut.
- Ponownie ugniatać ciasto, tym razem przez około 4 minuty. Ciasto powinno zrobić się sprężyste i przypominać konsystencją plastelinę.
- Lekko wysmarować miskę tłuszczem i pozostawić ciasto przykryte ściereczką na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Podzielić ciasto na 8 części uformować spłaszczone bułeczki, ponacinać i ułożyć na papierze do pieczenia.
- Uformowane kajzerki pozostawić przykryte ściereczką na 40 min do ostatecznego wyrośnięcia.
- Piec około 15min w temperaturze 230 stopni (za pierwszym razem trzeba kontrolować stopień wypieczenia)
Tak przygotowane pszenne bułki są niezwykle aromatyczne i o wiele smaczniejsze niż kupne. Są też mniej „napompowane”, więc trzeba uważać na kalorie.
Ja ostatnio takie kajzerki wcinam z samym masłem, tak mi najbardziej smakują. Do tego delikatna lekko ścięta jajeczniczka na maśle i można zaczynać dzień. Zachęcam do eksperymentowania, drożdże instant można zastąpić zwykłymi drożdżami w ilości 20 g. Takie bułki można zapiekać z suszonymi pomidorami lub z dodatkiem nasion. Możliwości są nieograniczone. Na bazie tego przepisu na bułki pszenne na pewno powstanie jeszcze sporo innych potraw, które nie omieszkam przedstawić w formie przepisu.