Kotlety mielone to jedno z tych najbardziej rozpoznawalnych i tradycyjnych dań kuchni polskiej do, którego bardzo często wracamy w codziennych posiłkach. Mięso mielone stosuje się do przygotowywania przeróżnych potraw na całym świecie. Jest ono stosunkowo proste w obróbce, dość tanie a dobrze przyrządzone jest niezwykle smaczne. Zazwyczaj „mielony” jest z mielonej karkówki wieprzowej jednak nie ma żadnych przeciwwskazań aby wykonać go z innego rodzaju mięsa. Tym razem przepis dotyczy kotleta mielonego z mięsa wołowego. To takie trochę połączenie polskiej i amerykańskiej tradycji gdzie z wołowego mięsa mielonego robi się hamburgery. Nasze kotlety różnią się jednak sposobem przyrządzania i dodatkami.
Przepis na kotlety mielone z wołowiny
Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- jajko
- czerstwa bułka pszenna
- tarta bułka
- olej do smażenia
- woda
- sól
- pieprz
- majeranek
- cebula
Przygotowanie:
- W misce dobrze mieszamy mięso mielone z surowym jajem
- bułkę delikatnie namaczamy w wodzie aby stała się miękka potem ją odciskamy w dłoni i mieszamy z mięsem i jajkiem
- drobno pokrojona cebulę trzeba zeszklić na odrobinie tłuszczu i dodać do masy
- masę przyprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem
- dodajemy odrobinę wody i ponownie wszystko dobrze wyrabiamy na puszysta masę. Woda spowoduje, że nasze kotlety będą miękkie i soczyste.
- formujemy nie za duże owalne kotlety
- obtaczamy je w tartej bułce
- smażymy ma dobrze rozgrzanym niezbyt głębokim tłuszczu
Potrawa jest banalnie prosta a dobrze zrobiona jest soczysta i bardzo smaczna. Nadaje się do wielu kompozycji. Mielone można podawać z sosami mięsnymi, grzybowymi, z samym tłuszczem jak i na sucho. Pasują zarówno do ziemniaków jak i ryżu, kasz czy makaronu.
W wkrótce kolejne przepisy na mielone.