Już wkrótce rozpocznie się sezon grzybowy, a polskie lasy przeżyją prawdziwe oblężenie miłośników aktywnego spędzania wolnego czasu. Oznacza to też, że na naszych stołach zagoszczą uwielbiane przez wielu przysmaki, przyrządzone z grzybów. Nie zapominaj jednak, że grzyby to nie tylko zupa i pierogi. Sposobów na ich przetworzenie jest znacznie więcej.
Do dziś trwają spory co do wartości odżywczych grzybów lub może raczej ich braku. Nie ulega jednak wątpliwości, że jako dodatek do potraw, potrafią odmienić charakter każdego dania, nadając mu niepowtarzalny smak i aromat. Grzyby mogą być wykorzystane dowolnie, a jedynym faktycznym ograniczeniem, zawsze jest wyobraźnia kucharza. Poniżej przedstawiamy Państwu kilka praktycznych pomysłów na zastosowanie grzybów w kuchni.
Grzyby w sosie pomidorowym
Przygotowanie tej doskonałej przystawki lub dodatku do potraw jest niezwykle proste i niezbyt czasochłonne. Grzyby należy dokładnie umyć i oczyścić. Duże okazy kroimy na mniejsze kawałki, małe warto pozostawić w całości. Grzyby gotujemy w posolonej wodzie, następnie przysmażamy cebulkę, którą łączymy z ugotowanymi grzybami. Doprawiamy do smaku. Sos pomidorowy przygotowujemy ze świeżych pomidorów i ze śmietany. Dodajemy grzyby i cebulkę. Potrawę przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Podgrzybki w marynacie
Marynowanie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich smaku i aromatu na dłużej. Sposobów na przygotowanie podgrzybków marynowanych w occie jest wiele i ostateczny efekt zawsze zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Przedstawiamy Państwu prosty przepis, który można modyfikować wedle własnego uznania, dodając do grzybów kolejne składniki.
Do przygotowania przetworu należy przygotować 2-3 kg podgrzybków. Najlepsze będą małe okazy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać także te większe, krojąc je w kostkę. Do przygotowania zalewy potrzebny będzie 1l wody i 0,5l octu. Dodajemy cebulę pokrojoną w paski lub w plastry i marchew krojoną na drobną kostkę. Doprowadzamy do wrzenia. Do słoików wkładamy kilka listków laurowych, odrobinę ziela angielskiego i kilka plastrów cebuli. Po napełnieniu ich grzybami, dodajemy zalewę i gotowe. Podgrzybki marynowane w occie mogą teraz cieszyć nas swoim bogatym smakiem i aromatem przez resztę roku.
Pulpety w zalewie
Podgrzybki w zalewie octowej mogą być przygotowane na wiele sposobów. Każdemu miłośnikowi grzybów powinny zasmakować pulpety z podgrzybków w zalewie.
Oczyszczone grzyby gotujemy w osolonej wodzie, a następnie mielimy. Do powstałej masy dodajemy jajko, sól, pieprz i tartą bułkę. Formujemy pulpety, które następnie obsmażamy na głębokim oleju.
Do przygotowania zalewy będzie potrzebny 1l wody, do której dodajemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli i pół szklanki octu. Pulpety układamy w słoikach, dodajemy zalewę i zagotowujemy.
Grzyby suszone
Nie każdemu przypadnie do gustu ostry i wyrazisty smak, jakim cechują się podgrzybki marynowane w occie. Dla tych osób, najlepszą metodą na zachowanie aromatu grzybów na dłużej, jest suszenie.
Pokrojone grzyby układamy w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni, następnie suszymy je przez ok. godzinę przy uchylonych drzwiczkach. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Proste, szybkie i skuteczne.
Grzyby mrożone
Mrożenie jest doskonałym sposobem na przetwarzanie grzybów, które później będą stanowiły doskonały dodatek do różnych potraw. Zanim jednak owoce lasu trafią do zamrażarki, należy je odpowiednio przygotować.
Oczyszczone i umyte grzyby dokładnie osuszamy, układając je na papierze. Niektóre gatunki, jak kurki czy rydze, należy najpierw obgotować w osolonej wodzie, w przeciwnym wypadku będą miały gorzki posmak. Grzyby układamy w zamrażarce i przechowujemy maksymalnie przez pół roku.
Pomysły powstały dzięki sklepowi Vitapol proponującemu podgrzybki marynowane w occie i szereg innych marynat.