Chociaż gotowanie wydaje się prostą czynnością, wcale taką nie jest co potwierdzają ci, którzy rzucili się na szeroką wodę kulinarnych przygód. Każda potrawa ma swoje wariacje, które można dowolnie zmieniać i modyfikować. Istnieją też różne techniki gotowania, których użycie gwarantuje udaną potrawę. Żeby móc stwierdzić, że umie się gotować potrzeba wielu setek godzin spędzonych przy kuchennym blacie i kuchence.
Praktycznie każdy produkt używany w obróbce kuchennej ma swoje tajemnice, których odkrycie pozwala gotować szybciej, zdrowiej i przede wszystkim smaczniej. W przypadku pomidorów i papryki to notoryczny problem z ich obieraniem. Skórka tych warzyw jest cienka i mocno przylega do miąższu. Tradycyjne obieranie wiązałoby się z utratą dużej części produktu, no i byłoby czasochłonne. Dlatego też pomidory warto sparzyć wrzątkiem. Wtedy skórka odchodzi sama, a warzywo można poddawać dalszej obróbce. Papryki nie parzymy, ale za to opalamy. Poczerniała skórka odchodzi bardzo łatwo, kiedy się ją zeskrobie. Swoje tajemnice ma też sałata wszelkiego rodzaju, która nie lubi traktowania nożem. Przygotowywanie wszelkiego rodzaju dań z jej obecnością powinno odbywać się poprzez jej rwanie, a nie krojenie. Sałata zachowuje wtedy swój naturalny kolor i nie więdnie. Potrawy wyglądają wtedy znacznie lepiej. Lepszy wygląd będą miały także gotowane warzywa, jeśli do wrzątku zostanie dodane pół łyżeczki cukru. Zachowają wtedy swój naturalny kolor, co jest szczególnie ważne dla świeżych, letnich warzyw, które kuchnia kocha. Wszystkie produkty mające tendencje do ciemnienia po ich obraniu mogą także zachować swój naturalny kolor, jeśli zostaną potraktowane sokiem z cytryny w niewielkiej ilości.
Gotowanie jest nauką, która trwa przez całe życie. Smaki można dowolnie łączyć, korzystając przy tym z najnowszych urządzeń pomocnych w przyrządzaniu potraw. Jedynym ograniczeniem dla kucharza jest jego wyobraźnia. Im większy apetyt na stworzenie smakowitej potrawy, tym większe pole do popisu przed gotującym. Pomysły na gotowanie można czerpać praktycznie wszędzie i wcale nie musi to być książka kucharska.
Artykuł sponsorowany