Przepisy kulinarne na Kubagotuje.pl

Kulinarnie, niezdarnie po chłopsku. Szybko, łatwo i dla wszystkich. Czyli kuchnia z jajami.

Wątrubka z jabłkiem
Dania mięsne Drób Duszone Obiady Przepisy Przystawki

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Dość prosty, a zarazem nie do końca klasyczny przepis na wątróbkę drobiową z jabłkiem, który powstał jak zwykle z potrzeby chwili. Mam w pobliżu sklep, w którym można kupić świeżą wątróbkę drobiową i czasem, gdy nie mam pomysłu na nic innego korzystam z tego.  Nie lubię jednak przygotowywać wszystkiego ciągle tak samo i według jakiegoś przepisu, zawsze coś modyfikuję.  Tym razem powstała wątróbka z jabłkiem. Nie jest to klasyczna wątróbka z cebulą, która jest dość mocno podsmażana i dość tłusta, tylko  lekko duszona wątróbka drobiowa z delikatnym jabłkiem.

Wątrubka z jabłkiem na talerzu

Wątróbka z jabłkiem przepis

Składniki:

  • wątróbka drobiowa
  • średnie lekko kwaskowe jabłko
  • cebula
  • kozieradka
  • sól
  • pieprz
  • odrobina mąki ziemniaczanej
  • oliwa/olej
  • czerwone wytrawne wino

Przygotowanie:

Wątróbkę należy dokładnie obmyć i podzielić na pojedyncze kawałki, jednak nie przekrawać jej bez potrzeby, wtedy nie będzie sucha.  Kroimy cebulę w piórka, jabłka bez obierania w kostkę zostawiając jednak kilka plasterków odkrojonych z ćwiartek. Na patelni rozgrzewamy dość mocno oliwę z drugiego tłoczenia bądź jakiś olej i wrzucamy dobrze osuszona wątróbkę (trzeba uważać, bo i tak będzie pryskać), cebulę oraz jabłko i podsmażamy, jednak niezbyt mocno, by nie wyschła i nie stwardniała. Po chwili dolewamy wodę i dusimy co jakiś czas mieszając. Jabłko pokrojone w kostkę powinny się całkowicie rozpaść, jednak kawałki z ćwiartek pozostać w całości. Pod koniec wlewamy odrobinę czerwonego wina, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi nasionami kozieradki. Po zredukowaniu płynu do odpowiedniej konsystencji potrawa jest gotowa.

Wątrubka z jabłkiem na patelni

Można ją podawać z chlebem, ziemniakami, kaszami a nawet ryżem. Pamiętajmy jednak, że potraw z wątróbką drobiową czy wątrobą wieprzową lub wołową nie powinno się jeść zbyt często, ponieważ wątróbka drobiowa mimo korzystnej zawartości żelaza i innych potrzebnych człowiekowi składników, może również zawierać sporo elementów szkodliwych, które są przez nią kumulowane.

Jestem sobotnim gotowaczem bo kucharzem nazwać się nie śmiem. Gotuję mniej więcej od 30 lat. Zawsze lubiłem być niezależny w kwestii przygotowywania jedzenia i nie jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy potrafią czekać głodni aż ktoś łaskawie im coś przygotuje. To forma dobrowolnego zniewolenia.