Dość prosty, a zarazem nie do końca klasyczny przepis na wątróbkę drobiową z jabłkiem, który powstał jak zwykle z potrzeby chwili. Mam w pobliżu sklep, w którym można kupić świeżą wątróbkę drobiową i czasem, gdy nie mam pomysłu na nic innego korzystam z tego. Nie lubię jednak przygotowywać wszystkiego ciągle tak samo i według jakiegoś przepisu, zawsze coś modyfikuję. Tym razem powstała wątróbka z jabłkiem. Nie jest to klasyczna wątróbka z cebulą, która jest dość mocno podsmażana i dość tłusta, tylko lekko duszona wątróbka drobiowa z delikatnym jabłkiem.
Wątróbka z jabłkiem przepis
Składniki:
- wątróbka drobiowa
- średnie lekko kwaskowe jabłko
- cebula
- kozieradka
- sól
- pieprz
- odrobina mąki ziemniaczanej
- oliwa/olej
- czerwone wytrawne wino
Przygotowanie:
Wątróbkę należy dokładnie obmyć i podzielić na pojedyncze kawałki, jednak nie przekrawać jej bez potrzeby, wtedy nie będzie sucha. Kroimy cebulę w piórka, jabłka bez obierania w kostkę zostawiając jednak kilka plasterków odkrojonych z ćwiartek. Na patelni rozgrzewamy dość mocno oliwę z drugiego tłoczenia bądź jakiś olej i wrzucamy dobrze osuszona wątróbkę (trzeba uważać, bo i tak będzie pryskać), cebulę oraz jabłko i podsmażamy, jednak niezbyt mocno, by nie wyschła i nie stwardniała. Po chwili dolewamy wodę i dusimy co jakiś czas mieszając. Jabłko pokrojone w kostkę powinny się całkowicie rozpaść, jednak kawałki z ćwiartek pozostać w całości. Pod koniec wlewamy odrobinę czerwonego wina, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi nasionami kozieradki. Po zredukowaniu płynu do odpowiedniej konsystencji potrawa jest gotowa.
Można ją podawać z chlebem, ziemniakami, kaszami a nawet ryżem. Pamiętajmy jednak, że potraw z wątróbką drobiową czy wątrobą wieprzową lub wołową nie powinno się jeść zbyt często, ponieważ wątróbka drobiowa mimo korzystnej zawartości żelaza i innych potrzebnych człowiekowi składników, może również zawierać sporo elementów szkodliwych, które są przez nią kumulowane.