Profesjonalne krajalnice do warzyw to urządzenia gastronomiczne o dużej wydajności, które pełnią w kuchni wiele funkcji. Dobrze dobrany sprzęt tej kategorii jest narzędziem umożliwiającym błyskawiczne, dokładne rozdrabnianie warzyw, także tych twardych, jak buraki czy marchew. Jaką funkcjonalnością powinna charakteryzować się dobrej klasy krajalnica do warzyw dla gastronomii?
Kto korzysta z profesjonalnych krajalnic do warzyw?
Profesjonalne krajalnice do warzyw, jako sprzęt stricte gastronomiczny, znajdują zastosowanie, przede wszystkim, w kuchniach – czy to restauracyjnych, hotelowych lub podobnych. Jednak nie tylko w tak rozumianej gastronomii korzysta się z tych wydajnych urządzeń. Krajalnice do warzyw, ze względu na swoje możliwości, są również stosowane w firmach cateringowych, gdzie pozwalają w krótkim czasie przygotowywać duże ilości odpowiednio poszatkowanych warzyw – na sałatki, surówki czy dodatki do dań głównych. Również inne obiekty, jak sklepy spożywcze (z działem garmażeryjnym), stołówki szkolne czy szpitalne, czyli miejsca, w których zachodzi często konieczność krojenia warzyw w znacznych ilościach, stosują w swoich kuchniach krajalnice gastronomiczne.
Krajalnica do warzyw – najważniejsze cechy i funkcje, jakimi powinna się wyróżniać
Krajalnica do warzyw to urządzenie, które powinno przyspieszać i usprawniać pracę w gastronomii. W profesjonalnej kuchni, gdzie zapotrzebowanie na drobno posiekane dodatki jest każdego dnia naprawdę spore, nie można pozwolić sobie na marnowanie czasu i energii na ręczne krojenie. Właśnie z tego względu to krajalnica okazuje się być sprzętem pełniącym wśród profesjonalnego wyposażenia dla gastronomii bardzo ważną rolę. Czym charakteryzuje się akcesorium tego rodzaju? W tym miejscu wymienić można takie cechy, jak:
- wszechstronność – wydajna i uniwersalna krajalnica powinna być przystosowana głównie do rozdrabniania surowych, a więc i twardych warzyw; w przypadku profesjonalnego sprzętu kucharz oczekiwać może również możliwości krojenia warzyw gotowanych – przy czym z zachowaniem takiej dokładności, by składniki te były faktycznie szatkowane, a nie miażdżone, co mogłoby wpływać na możliwość ich późniejszego wykorzystania w potrawie,
- niezawodna ostrość – ostrza lub inne elementy tnące w krajalnicy gastronomicznej powinny być wykonane z takich materiałów, które przez długi czas eksploatacji zachowają swoją ostrość, a przez to będą w stanie bezawaryjnie pełnić swoją rolę w kuchni,
- precyzja działania – bez względu na to, ile pomidorów czy innych warzyw przygotowuje się w krajalnicy, za każdym razem powstające cząstki powinny zachować identyczną, precyzyjnie ustaloną wielkość; plasterki czy fragmenty powinny być jednolitej grubości i wielkości,
długa żywotność – w profesjonalnej kuchni sięga się po specjalistyczne akcesoria także dlatego, że są one znacznie trwalsze od wersji przeznaczonych do użytku domowego; w przypadku krajalnic do warzyw o
- profesjonalnym charakterze, również obowiązuje taka zasada (a trzeba podkreślić, że nierzadko ze sprzętu takiego korzysta się nawet przez kilka godzin, codziennie).
Jakie krajalnice są dostępne w sprzedaży?
W sprzedaży znaleźć można krajalnice do warzyw, które rozdrabniają składniki na dowolne kształty – w tym na plastry (pomidory), w kostkę (do warzyw na sałatki), w słupki (ziemniaki na frytki) czy nawet w kształt wstążek.