Gotowany bób z koperkiem i masłem

Gotowany bób z koperkiem i masłem

Proste, szybkie i smaczne dlatego przepis też taki będzie. Bób zapewne jeszcze nieraz trafi na łamy tego blogu bo to warzywo niezwykle smaczne i ciekawe a gotowanie bobu jest banalnie proste. to taka niby fasola ale jednak o znacznie od nie intensywniejszym smaku. Zazwyczaj czekam na sezon bobowy z utęsknieniem, zaspokajając się mniej lub bardziej udanymi wersjami z puszki. Sezon na bób jest tak krótki i zazwyczaj zaskakujący, (dla mnie) że nigdy jeszcze nie zdążyłem go zaprawić. Jednak co roku pamiętam aby choć kilka razy go przyrządzić. Gotowany bób z masłem i koprem to najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób jego przyrządzania. Warto się skusić.

No to zaczynamy gotowanie bobu.

Przepis na gotowany bób z masłem i koprem

Składniki:

  • 500 g świeżego bobu
  • pęczek koperku zielonego
  • łyżka soli
  • łyżeczka cukru
  • masło

Przygotowanie:

 

  1. zagotować posolona i osłodzona wodę
  2. bób dobrze wypłukać i wrzucić do wrzątku
  3. dodać koperek zostawiając trochę do posypania i przyozdobienia gotowego dania
  4. gotować około 15-20 minut
  5. odcedzić i przepłukać
  6. obrać
  7. posypać posypanym koprem
  8. dodać masła

Wszystko.

Prawda, że proste? W przypadku ekstremalnego braku czasu wystarczy ugotować i zjeść z garnka niekoniecznie nawet uprzednio obierając. Bardziej wyrafinowani mogą się pokusić o podsmażenie tartej bułki czy zmajstrowanie jakiegoś sosu ale o tym to już innym razem.

PS. w wersji bez masła potrawa jest w pełni wegańska.