Jedzenie na parze – szybko, smacznie i zdrowo.

Przyrządzenie jedzenia na parze to świetny sposób na szybki i niskokaloryczny posiłek. Na początek, trzeba przygotować wszystkie produkty – dokładnie umyć, pokroić je, pozbyć się niejadalnych części. Następnie należy nalać wody do ¼ głębokości garnka parowaru. Między powierzchnią wody a spodem kosza na jedzenie powinno być kilka centymetrów różnicy. Jest to bardzo istotna kwestia, aby miejsce, w którym umieszczona jest żywność, nie zanurzało się w wodzie ani nawet nie dotykało jej powierzchni. Parowar, z racji tego, że ma kilka półeczek, daje możliwość gotowania różnych produktów. Temperatura na dole sprzętu jest wyższa, dlatego tam należy umieścić artykuły, które potrzebują więcej czasu na ugotowanie, zaś na górze te niewymagające długiego przyrządzania.

Wybór odpowiedniego parowaru

Przed zdecydowaniem się na wybór właściwego sprzętu, warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Koniecznie należy sprawdzić ilość i rozmieszczenie pojemników. Wiadomo – im ich więcej, tym większa ilość produktów można przyrządzić za jednym razem. Ich rozmieszczenie pozwala na odpowiednie ułożenie składników, aby w równym czasie mogły zostać przygotowane te, które muszą gotować się dłużej oraz te potrzebujące mniej czasu. Jeśli chodzi o kwestie techniczne, istotną rolę odgrywa moc. Parowary mają od 400 do nawet 2000W. Decyduje ona o tym, jak szybko sprzęt będzie gotowy do użycia. Co równie ważne, urządzenie nie zużywa dużo prądu. Zakładając, że korzysta się z niego ok. 1,5h tygodniowo (co pozwala na przygotowanie 5-6 posiłków), miesięcznie wynosi to od 2 do 5 zł, dlatego używanie parowaru bardzo się opłaca. Dodatkowe funkcje, które mogą Ci pomóc w przygotowywaniu potraw to, np. automatyczny timer, dzięki któremu urządzenie samo ustawi czas pracy w zależności od składnika, a także tacki ociekowe sprawiające, że skraplająca się para nie spływa na produkty leżące niżej. Poszukiwania najlepiej rozpocząć na http://www.couporando.pl/kupony-rabatowe/oleole, gdzie możesz wykorzystać liczne promocje oraz kody rabatowe na sprzęt wysokiej klasy. Sprawdzone urządzenia w niskiej cenie czekają tu na miłośników zdrowego odżywiania.

Zelmer SC1002 – moja opinia

Dużą zaletą tego urządzenia jest posiadanie wspomnianego wcześniej automatycznego timera, który pozwala na przygotowywanie potraw bez obaw, że czas będzie za długi bądź krótki. Co więcej, posiada pojemniki z wyjmowanym dnem do dużych porcji, co ułatwia ich rozmieszczenie, a także czyszczenie po skończonym gotowaniu. Ciekawym pomysłem jest także ruszt do jajek, dzięki któremu sprawnie można je przyrządzić na zintegrowanej podstawie. Potrawy nie chłoną tłuszczy, jedzenie jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne. Przede wszystkim nie traci tylu witamin i minerałów, gdyż nie jest (przeważnie) długo gotowane

Wady parowaru

To urządzenie bez wątpienia ma wiele zalet. Jednak warto w tym miejscu wspomnieć o słabych punktach:

  • krótki kabel zasilający
  • niewygodny w czyszczeniu – szczególnie podstawka na wodę
  • niestety przy dłuższej obróbce, musimy zwrócić uwage, czy w dolnym pojemniku jest woda.

Fot: „The First Bounty of Spring [146/366]” by Tim Sacton, https://www.flickr.com/photos/sackton/7271000088/,
Licensed CC BY 2.0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *