Gotowany bób z koperkiem i masłem
Proste, szybkie i smaczne dlatego przepis też taki będzie. Bób zapewne jeszcze nieraz trafi na łamy tego blogu bo to warzywo niezwykle smaczne i ciekawe a gotowanie bobu jest banalnie proste. to taka niby fasola ale jednak o znacznie od nie intensywniejszym smaku. Zazwyczaj czekam na sezon bobowy z utęsknieniem, zaspokajając się mniej lub bardziej udanymi wersjami z puszki. Sezon na bób jest tak krótki i zazwyczaj zaskakujący, (dla mnie) że nigdy jeszcze nie zdążyłem go zaprawić. Jednak co roku pamiętam aby choć kilka razy go przyrządzić. Gotowany bób z masłem i koprem to najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób jego przyrządzania. Warto się skusić.
No to zaczynamy gotowanie bobu.
Przepis na gotowany bób z masłem i koprem
Składniki:
- 500 g świeżego bobu
- pęczek koperku zielonego
- łyżka soli
- łyżeczka cukru
- masło
Przygotowanie:
- zagotować posolona i osłodzona wodę
- bób dobrze wypłukać i wrzucić do wrzątku
- dodać koperek zostawiając trochę do posypania i przyozdobienia gotowego dania
- gotować około 15-20 minut
- odcedzić i przepłukać
- obrać
- posypać posypanym koprem
- dodać masła
Wszystko.
Prawda, że proste? W przypadku ekstremalnego braku czasu wystarczy ugotować i zjeść z garnka niekoniecznie nawet uprzednio obierając. Bardziej wyrafinowani mogą się pokusić o podsmażenie tartej bułki czy zmajstrowanie jakiegoś sosu ale o tym to już innym razem.
PS. w wersji bez masła potrawa jest w pełni wegańska.